Jedz smacznie i zdrowo

Jedz smacznie i zdrowo

Wybierając produkty na rodzinny stół, spotykamy się z ogromną ilością produktów, jakie są oferowane zarówno przez sklepy, jak i producentów. Wśród kolorowych opakowań zdarza się, że wybieramy to, co jest atrakcyjne cenowo i pomijamy skład produktu — a to może prowadzić do niewłaściwych nawyków żywieniowych. Kierując się wyborem jedzenia, należy iść za jego jakością oraz naturalnością przygotowania, to dzięki temu zagwarantujemy sobie zdrowe i smaczne jedzenie — najlepiej jest to widoczne na przykładzie wędlin.

Jakie wędliny są dla nas najlepsze?

Odpowiedź na powyższe pytanie jest prosta: te, które są wytwarzane w tradycyjny sposób, wędliny naturalne — produkowane w masarniach, a nie masowo wytwarzane. Tradycyjne wędliny są produkowane z mięs od lokalnych ubojni (gwarantuje to zakaz używania mięsa z przemysłowych hodowli), często jest to również mięso z własnego rozbioru, a więc odpowiednie wyselekcjonowane i pozbawione mięsa oddzielanego mechanicznie. Również sam sposób produkcji gwarantuje najwyższą jakość — wędliny te produkuje się tradycyjnie, poprzez zalewanie albo dojrzewanie, a jedyne konserwanty, jakie się w nich uświadczy, są naturalnego pochodzenia: sól, sól peklująca, czosnek itd. Wędliny naturalne poddawane wędzeniu również muszą spełnić określone normy — jest to użycie dymu pochodzącego ze spalenia odpowiedniego drewna, które nie jest mieszaniną tłuszczu i związków chemicznych z dymem (substancje te są spotykane przy wędlinach produkowanych w sposób masowy). Odmiennie jest w przypadku wędlin masowo wytwarzanych — tu z uwagi na chęć uzyskania jak najniższej ceny ogranicza się zużycie głównego i najdroższego surowca, a więc mięsa.

Zamiast mięsa — chemia

Ponieważ w masowo produkowanych wędlinach ogranicza się ilość mięsa, musi ono zostać czymś zastąpione — dokonuje się tego poprzez użycie chemii spożywczej. Mało kto czyta skład produktu umieszczony na opakowaniu, to właśnie tam można spotkać się z informacjami co zamiast mięsa i naturalnych przypraw zostało wykorzystane. Nie wchodząc w szczegóły warto zaznaczyć, że stosowane środki mają za zadanie utrzymać odpowiednią wagę produktu (poprzez wiązanie wody), osiągnąć satysfakcjonującą barwę (produkt staje się bardziej atrakcyjny wizualnie), ulepszyć smak (glutaminian sodu) itd. Żywność taka niejednokrotnie jest modyfikowana genetycznie.

Wędliny — czy wybierasz jeden smak dla wszystkich rodzajów?

Wydaje się, że wybierając różne rodzaje wędlin, pragniemy doświadczać różnych smaków — tak się jednak nie stanie w przypadku zakupu tych produkowanych masowo. Z powodu chemii, jaka jest używana przy ich produkcji, wędliny te niewiele różnią się smakiem — głównie z powodu stosowania glutaminianu sodu, który dodatkowo jest wzmacniaczem smaku i zapachu. Wyjątkowy smak spotkamy natomiast w przypadku wędlin tradycyjnych, do których produkcji stosowane są naturalne przyprawy i regionalne receptury. Warto o tym pamiętać zarówno od święta (wiejski stół jest wspaniałym rozwiązaniem na różne uroczystości i sam w sobie stanowi atrakcję), jak i na co dzień — w końcu to, co jemy, ma ogromny wpływ na nasz organizm i należy pamiętać, by było i smacznie i zdrowo.

logo-bigArtykuł przygotowała masarnia Wędliny z Dębiny - rodzinna i tradycyjna produkcja mięs na różne uroczystości.

No Comments Yet.

Leave a comment